EMBL-ABR All Hands meeting 2017

28 November 2017, 9am – 6pm

hosted by EMBL-ABR: SBI Node, University of New South Wales

Our second All-Hands meeting was open to representatives from EMBL-ABR Nodes and anyone interested in Bioinformatics resources for life sciences and medical research in Australia. The program included briefings from key people working on national bioinformatics initiatives, Australian representatives on the EMBL-ABR International Science Advisory Group, the Hub Executive and Heads of Nodes. Each Node provided an overview of its current and future activities. The day also contained breakout sessions to plan for 2018. We were also happy to welcome Dr Niklas Blomberg, Director, ELIXIR, EU who joined us from late morning.

Links are now provided to all presentations here below:

9:00 – 9:30am EMBL-ABR welcome (Marc Wilkins), Overview (Andrew Lonie) 30 mins
9:30 – 10:00am A briefing on government and industry expectations (Andrew Gilbert, Bioplatforms Australia) 30 mins
10:00 – 10:30am National Infrastructure Strategy and ABDC (Rhys Francis, consultant) 30 mins
10:30 – 10:50am Coffee Break 20 mins
10:50 – 11:30am Node activity updates: 3 highlights for 2017 & 3 suggested priorities for 2018 for the network to share and support: JCU , UWA , UAdelaide , QCIF , MA , UTas , SCU, others delivered verbally. 5 mins each
11:30 – 12:10pm Communications Strategy workshop: Review of activities to date – planning for 2018 (Helen van de Pol).  Distributed training retrospective (Jeff Christiansen). 40 mins
12:10 – 12:30pm ABACBS update (Joshua Ho) 20 mins
12:30 – 1:30pm Lunch 60 mins
1:30 – 3:00pm Key Areas workshop: revisit current priorities, discuss issues, determine directions and priorities for 2018 for all Key Areas (Data, Tools, Standards, Training, Compute, Platforms) (Jeff, Saravanan, Nathan) (Sonika – apology). 90 mins
3:00 – 3:15pm Tea break 15 mins
3:15 – 3:45pm Presentation by ISAG member: Delphine Fleury on wheat and our links to genomics and bioinformatics efforts 30 mins
3:45 – 4:15pm ELIXIR update (Niklas Blomberg, ELIXIR) 30 mins
4:15 – 5:00pm Open discussion, meeting resolutions
(Andrew Lonie, Niklas Blomberg, ELIXIR)
45 mins
5:00 – 6:00pm Refreshments 60 mins

 

VENUE DETAILS

Room 102

Mathews Building (F23)

University of NSW, Kensington